Amintiri din copilărie ( personaj principal - televizorul )

www.tvr.ro
              Azi, am avut parte de un moment de rememorare a amintirilor trecute. Cred că am fost cumva propulsată, de problemele unei vieţi de adult, tocmai în lumea fără griji a copilăriei mele. Am fost un copil fericit. Cred că fac parte din ultima generaţie de copii care au crescut cu jocuri şi jucării, fără telefoane şi internet (pe care le-am primit mult mai târziu) şi care au copilărit în adevăratul sens al cuvântului.


          Îmi amintesc, desigur, de vacanţele de vară în care ne strigam la geam de la prima oră a dimineţii şi zăboveam pe afară până seara târziu când somnul se îndura de noi şi senzaţia de foame ne îndemna să luăm câteva guri de mâncare. Nu aveam des momente în care ne uităm la televizor, dar ştiu că aveam desenele şi emisiunile preferate pe care le comentam îndelung afară! 

http://www.click.ro

           Îmi amintesc şi ce televizor aveam când eram copil. Aveam un televizor vechi, rămas de la străbunica mea, însă era un televizor color (când era reparat). Acel televizor, avea fix 8 programe pentru că avea 8 butoane pe care trebuia să apeşi ca să se schimbe canalul. Din fericire, erau printre ele şi câteva posturi de televiziune care îmi furnizau emisiunile preferate. Îmi plăcea să mă uit în weekend la desenele pe care le prindeam pe canalele de care dispuneam, să privesc Tele Enciclopedia, pe care au mai televizat-o timp de câţiva ani, sau Abracadabra. Iubeam acea emisiune şi toată săptămâna aşteptam duminică pentru a o putea urmări din nou. Îmi amintesc că am şi cunoscut o parte din echipa într-un turneu pe care îl organizaseră, poposind şi la Craiova.           Câţiva ani mai târziu, bunica mea cumpărase un televizor mai performant şi începusem să privesc cu mama mea, în casa bunicii, telenovelele acelea vechi latino-americane. Aşa am învăţat să citesc repede la filme şi seriale şi tot de acolo am învăţat să devorez cărţi întregi cu o viteză fantastică. După ce am realizat că un televizor poate avea mai mult de 8 posturi, am început să îmi pun tot felul de întrebări, copil curios din fire fiind. Mă întrebam, oare, ce mai pot face televizoarele şi cât pot avansa. Nu puteam preconiza valul fantastic pe care îl putea tehnologia crea. Acum îmi dau seama, mare fiind deja la 21 de ani, ce impact are tehnologia în viaţa noastră, câte s-au modificat şi de ce dispunem acum. Dacă ne uita bine în jurul nostru, fiecare domeniu a evoluat, unele produse fiind din domeniul SF pe care îl citeam acum ani de zile.
           De exemplu, în materie de televizoare, am intrat recent în magazinul MarketOnline.ro, pentru a cerceta televizoarele, ofertele şi cum a influenţată tehnologia tot mai avansată, industria TV. Adevărul este că am rămas puţin sacata, în sensul bun, de câte avantaje are acum un cumpărător care vrea să îşi schimbe televizorul. Aceste televizoarechiar sunt absolut uimitoare. Am văzut un televizor care are funcţie dublă, devenind uşor şi ecran pentru calculator. Gândiţi-vă numai, cât de uşor şi practic este un astfel de dispozitiv. Pe lângă faptul că este subţire, uşor şi practic, nici n ocupa foarte mult spaţiu în casă şi este numai bun de utilizat în funcţie de necesităţi.
            Eu încă am, în camera mea, un televizor cu tub, destul de vechi. Cred că este achiziţionat în 2002 şi mă gândesc serios să îmi achiziţionez un nou televizor, mult mai practic şi util, pentru a putea urmări documentarele şi emisiunile ştiinţifice care mă pasionează. De asemenea, un film în format 3D, alături de persoana iubită sau de câţiva prieteni, reprezintă ingredientul perfect pentru o seară reuşită şi memorabilă de care să se bucure toţi cei implicaţi.
         
 Încă nu îmi vine să cred câte s-au schimbat, cum nu visam noi să avem calculatoare, telefoane inteligente sau televizoare inteligente, acum mulţi ani. Nu cred că oamenii erau ignoranţi atunci, cred doar că abia descopeream Occidentul şi beneficiile pe care ţările de graniţă, sau cele mult mai îndepărtate, le deţineau şi ni le puteau oferi deopotrivă!
            De ceva ani, tot mai multe companii producătoare de produse inteligente, sunt interesaţi de România, pentru că văd potenţialul de cumpărare, posibilitatea unei investiţii sau chiar şi din dorinţa de a primi un feedback de la fiecare categorie de cetăţeni, fie din clasa de mijloc, de jos sau clasele înalte, din punct de vedere social.


             Mă bucur, totuşi, că suntem înconjuraţi de produse de calitate, că televizorul este tot mai performant, putându-ne uita şi la două posturi în acelaşi timp, sau la unul singur şi altul să fie înregistrat. Cine vrea să piardă programele preferate, în timp ce se uită şi la altceva la tv? Nimeni! De aceea producătorii s-au gândit şi la aceşti cumpărători şi, se pare, că au dat lovitura!
                 Ştiu că mulţi dintre cei care mă citesc, sunt apropiaţi ca vârstă, de părinţii mei. Îmi amintesc poveştile lor cu doar câteva ore de televiziune, cu propaganda politică ce se dădea la televizor şi radio, la puţinele desene pe care le vedeau şi asta numai în weekend dimineaţa devreme.
                  Dumneavoastră, ce fel de televizor aveaţi? Ce obişnuiaţi să urmăriţi la televizor? Aţi învăţat câte ceva din emisiunile vizionate? Ce fel de televizor aveţi acum şi ce rol joacă în viaţa dumneavoastră?


Articolul este scris pentru Superblog 2014 ( cea de-a cincea proba ).

Etichete: