Caravana Bookland la Craiova



Mare parte dintre craioveni, în special din rândul elevilor din liceele craiovene, ştiu ce reprezintă Caravana Bookland. Caravana Bookland a ajuns în Craiova pe data de 13 octombrie 2014. Conferințele din cadrul acesteia, se vor desfășura de luni până vineri (13-17 octombrie), în intervalul orar 15.00-17:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și vor aduce pe scenă profesioniști din diverse domenii.

Nu sunt elevă, dar sunt studentă şi bloggerită şi am fost încântată să aflu faptul că un cunoscut şi admirat tânăr, Iulian Tănase, va fi speaker la acest eveniment. În afară de acesta, şi unul dintre profesorii universitari pe care îi admir şi care îmi este şi mie dascăl va fi, de asemenea, speaker. Aşadar, în ziua de 15 octombrie, am avut ocazia să îi ascult e Iulian Tănase, Sorin Liviu Damean, Horaţiu Buzatu şi Mihaela Dicu. În continuare, voi spune câteva cuvinte despre fiecare.
         
Bookland.ro


Primul dintre speakeri, domnul Horaţiu Buzatu, ni se prezintă ca arhitect. În realitate, acesta ne-a mărturisit faptul că nu a practicat această meserie, ci cu totul altceva. De la domnia sa am aflat faptul că tinerii caută în permanenţă motivaţii pentru viitoarele eşecuri. De asemenea, faptul că se plafonează, devin timoraţi şi abandonează luptă, înainte de a începe efectiv să îşi îndeplinească visurile, este o problemă care persistă. În concluzie, se declară învinşi înainte de a începe! Tot acesta afirma că vârsta îi face pe liceeni nerăbdători, agitaţi, dorind să avanseze repede în carieră, pe diferite teme. Faptul că evită anumite etape, foarte importante de altfel, le va dăuna în viaţă.           

Una dintre afirmaţiile domnului Buzatu mi-a plăcut extrem de mult. Acesta adresează un îndemn tuturor celor care vor să îl ia în serios ,,Câştigătorii vor fi aceia care vor citi! Câştigătorii sunt cei care deţin cunoaşterea! Câştigătorii sunt cei care sunt diferiţi şi se afirmă! Succesul nu se materializează rapid, dar în timp, rezultatele vor fi evidente!". Pornind de la trendul care circulă pe Facebook, acum ceva timp, speakerul ne mărturiseşte faptul că un om nu poate fi influenţat doar de 10 cărţi sau de 10 autori, ci fiecare carte şi autor îşi pune amprenta asupra noastră. O carte citită aduce noi perspective şi noi învăţături, aş completa eu, în funcţie de vârsta la care se citeşte sau reciteşte. Oamenii au nevoie de probleme, am mai învăţat eu, pentru că omul are capacitatea de a le rezolva!

            
Bookland.ro

Cel de-al doilea speaker, domnul profesor universitar doctor, Sorin Liviu Damean, a fost principalul invitat pentru care am ţinut să merg la conferinţă. Domnul profesor, nu este oltean, ci moldovean din Iaşi, ajuns în Craiova printr-un concurs de împrejurări. Primele elemente observat la "debarcarea" pe pământ oltenesc, au fost stereotipurile şi prejudecăţile care există între diferitele zone ale ţării. Domnul profesor, recunoaşte faptul că dulcea delăsare îl cuprinsese şi pe dumnealui. Datorită pasiunii pentru lectură, însă, delăsarea s-a schimbat treptat în interes susţinut şi determinat. Am aflat, de asemenea, faptul că domnia sa a intrat în rândul studenţimii, din cea de-a treia încercare, însă că a învăţat cu dragoste şi interes fiecare materie. Acesta afirma, de asemenea, faptul că istoria a fost foarte des ideologizata de influenţa politică, domniei sale fiindu-i greu să asimileze cele mai corecte şi concrete informaţii pe cai uşoare. Determinarea, însă, a reprezentat punctul forte al acestui demers. Un îndemn care mi-a plăcut a fost acesta, ,,Să dobândeşti informaţii şi să stăpâneşti domeniul în care îţi desfăşori activitatea, înseamnă să îţi placă ceea ce faci. Înseamnă să citeşti şi să nu uiţi să înveţi constant!".

Domnul Damean ne-a mai mărturisit şi faptul că fără studiu asiduu, este greu să te descurci într-o societate care doreşte din ce în ce mai tare, oameni educaţi. Autorul preferat a domnului profesor şi cel care, după spusele domniei sale, i-a marcat viaţa, a fost Henrik Sinkiewicz. La întrebarea ,,Consideraţi că venirea la Craiova, a fost un compromis", domnul Damean ne-a mărturisit faptul că venirea la Craiova, a fost un mod de a avansa în carieră, deci, un lucru benefic şi nicidecum un compromis!

Bookland.ro


Cel de-al treilea speaker, doamna Mihaela Dicu, a fost singura femeie speaker prezentă la conferinţa din acea zi. Aceasta ne este prezentată ca Preşedinte de onoare a Asociaţiei Astrologilor din România şi îndeamnă tinerii să îşi urmeze pasiunile, pentru că acestea îi pot duce pe cele mai înalte culmi pentru că niciun vis nu este de neîndeplinit. Cartea care i-a influenţat viaţă şi i-a deschis apetitul pentru lectura la vârsta de opt ani, a fost Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain. Un frumos gând, rostit de doamna Dicu şi care mi-a rămas în minte este ,,Lucrurile se leagă într-o înlănţuire de evenimente. Nimic nu se naşte fără un alt eveniment important, petrecut anterior!". Înţelegerea lucrurilor se dobândeşte, orice lucru şi sentiment în viaţă se poate învăţa, spunea stimabila doamnă, lucru pe care îl pot afirma şi eu. De asemenea, un alt adevăr fundamental atins de doamna astrolog, este faptul că ţelul suprem al omenirii, este atingerea fericirii. Orice om are obligaţia firească de a-şi atinge şi depăşi limitele şi de a-şi exploata la maxim potenţialul. 

Astrologia, a devenit o pasiune la vârsta de 15 ani, am mai aflat în aceeaşi seară. Un îndemn pe care şi eu îl lansez oricărui cititor şi un lucru pe care îl fac şi eu este faptul de a ţine aproape, un carnet de notiţe în momentul în care lecturaţi o carte, în care să notaţi citatele care vă atrag din cărţile pe care le lecturaţi. Tot doamna Dicu, ne mărturiseşte faptul că în concepţia domniei sale, jocurile pe calculator sunt un timp pierdut, de aceea nu le-a jucat niciodată. Consideră că în timpul în care s-ar juca, ar putea irosi timpul echivalent învăţării a o mie de alte lucruri preţioase. Am mai aflat, de asemenea, apropo de istorie, pe care o studiez, faptul că astrologia se studiază încă din vechea Mesopotamie, fiind perfecţionată ulterior de grecii antici.



Bookland.ro

 Ultimul, dar nu cel din urmă speaker, Iulian Tănase, este un mai vechi cunoscut al meu, încă din vremurile ploioase în care pedalam in tinuta business pe bicicleta, sau de când am participat la conferinţa 11even experiences. Pe afişul de prezentare, speakerul ne este prezentat ca şi Preşedintele JCI Craiova, lucru pe care îl ştiam deja. Prima mărturisire pe care o face Iulian, este aceea de a fi pentru prima dată speaker în faţa unui public atât de tânăr şi de asemenea, prima experienţă că speaker care este nevoit să vorbească despre cărţi şi influenţa acestora asupra vieţii sale. Ceea ce ne-a mai mărturisit speakerul, şi ceea ce eu aflasem cu ceva timp în urmă, este că în timpul liceului a fost olimpic la istorie. El afirmă că tinerii trebuie să definească adevărată valoare a entităţilor şi personalităţilor. Pentru a face distincţia între valoare şi nonvaloare, trebuie să citim, să ne informăm şi să ne cunoaştem priorităţile. Vorbind despre JCI, am aflat că George W. Bush senior şi Nelson Mandela, sunt doar câteva dintre personalităţile care au fost membrii în JCI, lucru foarte interesant, de altfel. De asemenea, el susţine cu tărie, faptul că istoria ne spune cine am fost, cine suntem şi ne poate ajuta să descoperim cine vom fi. 

Ceea ce m-a impresionat cel mai tare, a fost faptul că Iulian Tănase,  a reuşit să scoată publicul tânăr şi nerăbdător din starea de plictiseala şi să îl antreneze într-un joc distractiv în care aceştia, trebuiau să recomande o carte, însă nu orice fel de carte. Tinerii liceeni, trebuiau să recomande ultima carte citită. Curajoşii care şi-au spus părerile, au fost recompensaţi cu o invitaţie la conferinţa Afaceri.ro din data de 29 octombrie care se vă desfăcură la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova ( zona Institut ). Îndemnul care mi-a rămas în minte a fost următorul ,,Nu trebuie să citeşti cărţi ci să vrei să citeşti cărţi!". 


                      
     
            



Etichete: ,